Hoppa till sidans innehåll

Intervju med Ulf Gunnehed, SFK:s ordförande


Intervju med Ulf Gunnehed
Ny ordförande i Stockholms Fältrittklubb
Text: Ebba Mörner, Foto: Privat

 

Ulf Gunnehed tar emot mig för den här intervjun i sitt tjänsterum på Hovstallet, som ligger mellan Strandvägens magnifika fin de siecle-fasader och armémuseums klassiska 1700-talsbyggnad. Stallet har ca 20 hästar och ligger mitt i Stockholm. Ulf Gunnehed har haft det minst sagt prestigefulla uppdraget som hovstallmästare sedan 2015. Han har ansvaret för att kungens hästar, paradvagnar och -uniformer, bilar och transportmedel som används vid kungliga bröllop och statsbesök hålls i bästa skick. Kortegerna är det första som utländska statsöverhuvuden möter och tv-kanaler och media rapporterar om. Sjuglasvagnen är väl mest känd av Kungens vagnar och en riktig raritet, det är ett kulturarv som ska förvaltas och som är viktigt för Sverige.

Kan du inte berätta hur funderingarna gick innan du bestämde dig för att åta dig ordförandeskapet i SFK?
”Anledningen till att jag tackade ja när valberedningen frågade mig var att jag vill fungera som en sammanbindande kraft och samarbetspartner mellan K1, Hovstallet och SFK. Jag har egentligen inte haft en egen relation till SFK, men har förstått att många medlemmar varit med i SFK sedan barnsben. Sen är det ett stort förtroende man visar mig och så det är trevligt att engagera sig,” säger Ulf.

”För någon dag sedan tog jag en lång härlig ridtur på Södra Djurgården. Solen sken från en klarblå himmel, och det var vår i luften. De milslånga ridvägarna i ek- och bokskog kan nog göra många ryttare avundsjuka. Det finns massor av anläggningar där man inte kommer närheten av de här förutsättningarna. Det är lätt att bli hemmablind, ibland måste man nypa sig i armen, och påminna sig om att marken ställs till förfogande genom Djurgårdsförvaltningen och Kungen själv i slutändan. Det ska man ha i åtanke,” säger Ulf.

Ulf Gunnehed fortsätter: ”Sen är ju SFK Sveriges äldsta ridklubb som grundades 1886 av de tre prinsarna Carl, Oscar och Eugen tillsammans med ett tjugotal officerare. 1887 fick SFK nyttjanderätten av Konung Oskar II till området för att anlägga en träningsbana.

Kopplingen till försvarsmakten och livdragonerna är stark, jag har ju tillhört försvarsmakten yrkesmässigt nästan hela livet. Jag såg också att det borde finnas synergieffekter. Vad Försvarsmakten och Fältrittklubben företar sig påverkar ju Hovstallet. Vi som bedriver hästverksamhet i centrala Stockholm har all anledning att se till att det fungerar så bra som möjligt och vi är alla beroende av varandra,”

Sen finns det finns också en lång historia av andra hovstallmästare som engagerat sig i klubben, så jag kände också ett visst ansvar, när läget är som det är i klubben.

Det vore roligt att kunna bidra till – och en utmaning – att få en väl fungerande fältrittklubb.” konstaterar Ulf Gunnehed.

Kan du berätta lite om din bakgrund och om dig själv?
”Jag är född 1957 i Borås, men flyttade till Boden när jag var ett halvt år. Min pappa var också militär och fortifikatör och han var med om att bygga Kalixlinjen, kalla krigets viktiga försvarsverk som löpte väster om Kalixälven. Efter några år gick flytten till Kristianstad där jag stiftade min första bekantskap med hästar. Mina föräldrar tyckte att det tillhörde god uppfostran att kunna rida, så de satte mig i Kristianstads ridskola. De andra killarna i klassen spelade fotboll och jag fick hänga med tjejerna i stallet och mocka. Så efter ett par terminer övertygade jag min mor att nu hade jag lärt mig att rida,” säger Ulf och skrattar.

Han fortsätter:  ”Men när jag gick på Karlberg för att bli officer tog jag upp ridningen igen. Det fanns ett sommarstall med ackordshästar och jag deltog i den frivilliga ridutbildningen. Vi red för Alexander von Rosen, och en kadettkollega höll på med fälttävlan, så vi tränade hoppning och byggde hinder i paddocken på sommarkvällarna. Sedan dess har jag ridit på hobbynivå, tävlat lite i hoppning och ridit en del jakter. När jag tjänstgjorde i Tyskland utanför Bonn stiftade jag bekantskap med släpjakter. Då lägger man ett doftspår och rider efter hundarna utan räv. Det var enormt kul.”

”Jag blev yrkesofficer och har varit i försvarsmakten under många år. När jag tjänstgjorde i Karlsborg tillhörde jag kavalleriet, livregementets husarer. Vi hade som tradition på regementet att ha två hästtävlingar om året, bland annat en prishoppning kring jul. Det fanns en del officerare som inte hade familj och de testamenterade sin kvarlåtenskap till officerskåren när de gick bort. Eftersom jag vann hoppningen blev det lite prispengar.”

”Så min och min frus vigselringar finansierades på det här sättet.”

Ulf tar fram två ringar som hänger i en halskedja och skrattar.

Jag har förstått att du varit utlandsposterad under ganska många år?
”Det stämmer, jag har haft flera utlandsposteringar, svarar Ulf. Jag tjänstgjorde som bataljonschef i Kosovo 2001, stridsledningchef i Bosnien 1996, och stabschef vid den tyska brigaden i Mazar-e Sharif i Afghanistan 2010. Sedan har jag tjänstgjort i Tyskland och USA.

Men jag var också regementschef på K3 2005–2009 i Karlsborg. Där hade jag tur där, mitt förband var ett av de få som inte lades ner. Och sen har jag också varit Kungens adjutant. Så jag har haft uppdrag i Sverige också.”

Vad har du för visioner och tankar kring Fältrittklubben?
”Jag vill att vi gemensamt skapar en livskraftig klubb med fokus på gemenskap och häst, fortsätter Ulf Gunnehed engagerat och livligt.

”Vi är ju ingen ridskola, och vi måste verka för dem som vill rida och tävla. Vi klubben vill anordna jakter och uteritter och en och annan grillkväll, men målet är att vi ska vara ledande i Sverige som tävlingsklubb. Vi ska också bygga upp klubben underifrån och engagera yngre ryttare”, avslutar vår nye ordförande.

Telefonen ringer och kallar på Ulf Gunneheds uppmärksamhet. Intervjutimmen är slut.

Och vi – SFK:s medlemmar och styrelse – hälsar vår nye ordförande varmt välkommen till klubben.

Uppdaterad: 10 MAJ 2019 15:00 Skribent: Jan Pallinder
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Stockholms FRK - Ridsport
Yvonne Frykfors, Lunda 28
17893 Drottningholm

Kontakt:
Tel: 086643194
E-post: kansliet@stockholmsf...