Hoppa till sidans innehåll

Hubertusjakten 2011


STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB:s 115:e HUBERTUSJAKT

lördag 29 oktober 2011.

Jaktsäsongen startar alltid sista lördagen i september kl.10.00. Alltid fem träningsjakter och som nr sex, Hubertusjakten. Jakterna går alltid, ställs aldrig in.Ett undantag – hösten 1942 då var det både krig och extrem kyla.

VÄLTRÄNAD DISTANSHÄST KNEP ÅRETS SVANS.

Vår Hubertusjakt går över lite längre distans vilket gynnade Hasse Wallmans distanshäst Prinsen. Det räcker inte med att hästen har bra kondition. Ryttaren måste också ha bra flås.

SFK och livdragonerna, K1, genomför Hubertusjakten gemensamt.

23 st ryttare samlades på morgonen. Stämningen bland ryttare och hästar är förväntansfull. Det känns i luften, hästarna vet vad som väntar dem - att få galoppera i flock under ett par timmar, vilket är det bästa de vet. Ryttarna är finklädda, militären har olika gamla granna uniformer.

Master är kapten Claes Hermansson som gör sin 19:e jaktsäsong. Pikörer är KDF:s Parkchef Gunnar Björkman, gör sin 12:e jaktsäsong och Kapten Victor Victor som gör sin 10:e jaktsäsong. Master of the field är vår webmaster Jan Pallinder som gör sin 12:e jaktsäsong sålunda ett rutinerat gäng. Dessutom rider, utan att hoppa, vår sjuksköterska Rosita Grundström med i fältet. Samt att hon är förstärkt med ridande medhjälpare och följebil. Och vår servicepatrull är ett ännu mer erfaret gäng. De har, var och en, hållit på med jaktridning, både till häst och avsuttet, i mer än 30 år!!! Roland som kokar den goda ärtsoppan var Master då Stockholms Fältrittklubb, år 1986, firade 100 år.

Efter korum som hölls av militärstabens Kaplan Mats Norrman och Jaktsignalen dvs psalmen Härlig är jorden, skålades det för god jaktlycka och så startar det som man, under hela året, har väntat på, Hubertusjakten. Fältet tog en mindre sväng i Lill-Jansskogen, passerade efter en timme Ryttarstadion. Framför K1 satte man av, spände upp sadelgjordarna så att hästarna fick pusta. Ryttarna och publik bjöds på ärtsoppa. Jättegod, kokad av Roland Åkerlund. Efter tapten fortsatte fältet via Valhallavägen ut mot Ladugårdsgärde. Här finns flera hinder så att fältet kan visa upp sig för publiken. Vidare ut mot Södra Djurgården. På kullen, mot sjön, i Frisens park finns en vacker allé, där är det en liten tapt. Nu för tiden är det endast jaktfältet som får rida upp på kullen. Vi andra får hålla oss till ridvägarna.

Då fältet kom tillbaks till Gärdet, hoppades några hinder. Fältet samlades, mastern hade genomgång av gällande regler för upploppet. Stämningen bland publiken stiger.

Och så - Halali - iväg och det är fort. I ledningen – som vanligt Victor Victor och Gunnar Björkman. MEN Vera Johansson på Hasse Wallmans distanshäst Prinsen kom bakifrån i ännu högre fart – och hann i fatt och om och knep svansen!!! Vi minns inte när en dam senast knep svansen. Tore och jag skall leta i arkivet.

Efter att alla kommit i mål samlas man, paraderar förbi publiken, sitter av, formerar sig på ett led med hästen i höger hand. Framför master, pikörer, master of the field samt vinnaren delade Eva Marie Gustafsson ut en järnekskvist till alla ryttare. Järneken är beviset för det mod man har visat genom att genomföra en jakt. Järneken odlas utanför en av stallbyggnaderna på K1. Det är den tidigare mastern Beyron Johansson som har drivit upp buskarna. Ekkvisten bärs som dekoration på kvällen – och det är modigt. Den sticks.

Jakten avslutas med att man sitter upp och ställer upp intill varandra. Master, pikörer, master of the field samt vinnaren tackar fältet genom att galopperar i bredd utmed avdelningen. Detta är en mycket gammal tradition inom Stockholms Fältrittklubb. Jaktfältet upplöses. De som skall till Ryttarstadion gör sällskap i samlad tropp.

Klockan var nu drygt 14.00, halv sju är det samling på Kavallerimässen, K1. Gissa om de som skall till Norrtälje, Uppsala, Enköping får bråttom! Och glöm inte att tänka på servicepatrullen som skall iordningsställa underlaget för medaljutdelningen, diska ärtsoppegrytor, slevar mm samt plocka undan och torka golven. Dvs en ordentlig mockning av köket i kansliet. Och sedan vara före gästerna för att kolla bordsplaceringen, tända marshaller, ställa ut standaren. En sista koll av talar listan.

Det finns inga bekväma hästägare, så 18.30 dök det upp ett gäng, stiligt klädda och utan lera! Festen kan börja.

Kvällens toastmaster var jaktryttaren Micke Lindberg. Vi börjar alltid med HM Konungens skål, detta med anledning av att HM Konungen är SFK:s beskyddare. Det finns ingen Kunglig ridklubb, men vi är nästan det. Vår ordförande, överste Lars-Olof Nilsson hälsade välkommen. Vår jaktsekreterare, hedersledamoten Tore Dagerhamn utbringade Stockholms Fältrittklubbs skål. Då varmrätten var avslutad delades priset ut till årets vinnare. Detta är en replik av hästarna på S:t Markusplatsen i Venedig. Man får behålla den i ett år. Redaktör Bengt Gustafsson, tidigare master, har skänkt detta pris till SFK. Jaktvinnaren, Vera Johansson utbringade hästen skål; man ställer sig på stolen med vänster fot på bordet. Detta är en tradition sedan SFK bildades, syns på en teckning från det tillfället. Vidare höll Jaktvinnaren, traditionsenligt, talet till Hästen.

SFK:s absolut finaste pris, både varför man får den och hur mycket den kostar är Årets Jaktkamrat. Priset instiftades 1927 av Reinhold von Rosen, skall alltid vandra. Det är en Karl XII statyett i brons, c:a 70 cm hög + sockel, tung som bara den. Vid överlämnandet till nästa Jaktkamrat erhåller man en replik. Årets kamrat blev Charlotta Mantell. De jaktryttare som har genomfört en hel Jaktsäsong erhåller en medalj, som instiftades år 1914 till minne av en av SFK:s stiftare, prins Carl. Dessutom erhåller de ryttare som har ridit flera jaktsäsonger SFK:s plaketter av olika valörer. Efter tacktal av Livgardets chef, överste Håkan Hedlund, bryts taffeln för kaffe och dans till Jerry Haglund med kompanjoner. Musikanterna spelade verkligen jättebra och höll ångan uppe på oss. Grabbarna som är revanschsugna startade direkt träningen, på dansgolvet, inför kommande säsong.

Ett litet tillägg på Facebook har vi en grupp som heter ”Vi som rider jakt på Djurgården”. Denna grupp är mycket aktiv.

Vid pennan

marianne

Uppdaterad: 13 JAN 2012 18:12 Skribent: Marianne Loodin

Postadress:
Stockholms FRK - Ridsport
Yvonne Frykfors, Lunda 28
17893 Drottningholm

Kontakt:
Tel: 086643194
E-post: kansliet@stockholmsf...