Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tore Dagerhamn

Arkiv 2015


Segraren 2015 Ann-Marie Säberg

STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBBs HUBERTUSSÄSONG 2015

 I år laddade vi för den 119:e Hubertusjakten. Den första reds 1896. År 1940 var det uppehåll då kavalleriet var i beredskap längs vår gräns mot Norge, vilket hade ockuperats av Tyskland.

Jaktsäsongen är en härlig tid på året då ryttare och hästar samlas för att göra avslut på en för många en intensiv tävlings och träningssäsong. Jakterna är ju framförallt en social tillställning där det primära är att rida tillsammans och ha roligt med sin häst och kamraterna.

Det är dock många intressenter som vill använda både markerna och Kavallerimässen vilket gör att jaktsäsongen kräver en hel del planering och funktionärerna måste vara på hugget. I år delade vi markerna med både ”Tjurruset” och SM i cykelcross men genom ett bra samarbete med övriga intressenter och Kungliga Djurgårdsförvaltningen så löste det sig bra.

Vi samarbetar också alltid med Livgardet som brukar rida sina förjakter på fredag eftermiddag. I år hade dock Livgardet ett mycket begränsat deltagande då det veckan efter Hubertus var statsbesök vilket gjorde att man hade fått order ”uppifrån” att inte rida jakt i år. Vi har dock ett utomordentligt bra samarbete med dem där deras Master dels bygger hinder men även rapporterar till vår Master som därefter kan lägga vår bana.

Förjakterna startar, alltid, sista lördagen i september. För funktionärerna på marken innebär det samling kl 08.00 i köket på Ryttarstadion, där Roland fixar kaffe och ärtsoppa och Tore som går igenom deltagarlistorna. För Mastern innebär det att vara tidigt på plats och försöka rida förbi alla hinder som skall hoppas under dagen för att säkerställa att inget är fel eller på annat sätt gör att hindret är olämpligt att hoppa.

Ryttarna och publik ansluter därefter successivt och förberedelserna påbörjas för dagens jakt.

Stämningen bland ryttare och hästar är förväntansfull. I år var det glädjande nog många nya ekipage. Jaktsäsongens fortlevnad bygger på att vi fyller på med nya vänner. Förjakterna är förberedelse inför Hubertusjakten varför det blir information och genomgångar så att alla ryttare skall känna sig trygga.

Under året var Micke Lindberg Master för fyra av förjakterna och Stockholms Fältrittklubbs ordförande Björn Beckman ansvarade för en förjakt. Pikörer under säsongen var Björn Beckman, Carin Östergren, Veronica Duvebrink, Martina Dannberg och Åsa Winther och som Master of the Field red Björn Beckman, Roger Johansen och Malin Gyll.

Vi har alltid en tapt, paus, vid stora eken på Exprementalfältet. Det kan tilläggas att där jakten få nyttja mer av markerna än vi får som enskilda ryttare. Det finns en karta över ridvägarna på KDF:s hemsida.

Efter genomförd jakt erhåller ryttarna en grankvist.

Förjakterna avslutas med att vi intar Rolands goda ärtsoppa samt kaffe med kakor. En del ryttare svalkar sina hästar i Stora Värtan innan de lastas och ärtsoppan intas. Glad Roland gillar att serva ryttarna. Allt är precis som tidigare år. 

Lördagen den 31 oktober var det sedan dags för den 119:e Hubertusjakten.

Jakten inleddes med samling och korum av Livgardets regementspräst Lisa Mobrand som eskorterades av den mångårige jaktryttaren Beyron Johansson som dagen till ära körde vagn och sedan följde fältet under dagen. Master för Hubertusjakten var Micke Lindberg, Master of the Field var Roger Johansen och Pikörer var Carin Östergren och Björn Beckman.

Efter korum och genomgång bar det iväg och efter ett antal språng kunde de 38 ryttare starka fältet ta en värdefull paus på Ryttarstadion där såväl kaffe som ärtsoppa serverades.

Efter tapten så bar det sedan av ut mot Gärdet och Södra Djurgården. Efter ett antal språng och galoppsträckor blev det sedan återigen tapt den här gången i Frisens park på Södra Djurgården. Du må tro att det är ett fasligt flängande för våra funktionärer att duka av och duka upp och snabbt förflytta sig till nya platser.

Efter den sista tapten red fältet åter tillbaka till Gärdet för det avslutande upploppet. För att få rida upploppet krävs det att man deltagit i två förjakter och sedan ha deltagit i Hubertusjakten och hoppat hindren och således inte varit åskådare och ridit förbi hindren.

Stämningen är spänd bland ryttarna när man ställer upp för upploppet och snabbast av alla var i år Ann-Marie Säberg på hästen Stampe som blev årets jaktvinnare!

Efter avslutad jakt och upplösning av fältet är det bråttom då det inte är alltför många timmar tills det är dags för samling på Kavallerimässen för den avslutande Hubertusbalen. Det gäller då att först som alltid ta hand om sin häst och utrustning och därefter ta hand om sig själv och svida om till bästa festmunderingen.

I år var vi 90 festdeltagare som samlades ett antal timmar efter avslutad jakt. Som traditionen bjuder så går jaktryttarna in i ett separat rum för att där rösta fram den kanske finaste utmärkelsen man kan få, nämligen årets jaktkamrat.

När middagen har kommit igång och varmrätten avnjutits så är det då utdelning av priser till dels alla ryttare som fullföljt säsongen, dels till jaktvinnaren och sedan offentliggörs det vem som blivit årets jaktkamrat. För att kunna bli vald till årets jaktkamrat krävs att man ridit jaktsäsongen och även att man är medlem i Stockholms Fältrittklubb. I år vann Ulrika Thornander priset!

Festen fortsätter sedan och det dansas och pratas häst till långt in på småtimmarna innan det är dags att avsluta en mycket lång dag och sedan börja fundera på vad man nu skall göra på lördagarna innan säsongen åter är igång igen.

Vid pennan, Mikael Lindberg.

Till bildspel>>

Uppdaterad: 21 MAJ 2018 09:25 Skribent: Jan Pallinder
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Stockholms FRK - Ridsport
Yvonne Frykfors, Lunda 28
17893 Drottningholm

Kontakt:
Tel: 086643194
E-post: kansliet@stockholmsf...