Hoppa till sidans innehåll

Arkiv 2016


STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBBs HUBERTUSSÄSONG 2016

2016 genomförde vi den 120:e Hubertusjakten vilket sammanföll med att Stockholms Fältrittklubb firar 130 år som ridklubb.

Den första Hubertusjakten reds redan 1896 och har sedan dess genomförts varje år med undantag för 1940 då kavalleriet var i beredskap längs vår gräns mot Norge.

 Jaktsäsongen är en härlig tid på året då ryttare och hästar samlas för att rida och ha skoj tillsammans. Vi märker också att jaktryttarna allt mer umgås utanför jaktsäsongen och redan under sommarens träningar och tävlingar börjar det pratas Jakt! Ett antal luncher och middagar genomförs också utanför Jaktsäsongen.

Det är många intressenter som vill använda både markerna och Kavallerimässen vilket gör att jaktsäsongen kräver en hel del planering.

Vi samarbetar alltid med markägaren Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Livgardet som brukar rida sina förjakter på fredag eftermiddag.

I år liksom i fjol hade dock Livgardet ett mycket begränsat deltagande då man inte kan riskera skador på sina hästar. Vi har dock ett fortsatt mycket bra samarbete med dem där de dels bygger hinder men även rapporterar till vår Master som därefter kan lägga vår bana.

Förjakterna startar, alltid, sista lördagen i september. För funktionärerna på marken innebär det samling tidigt där Roland fixar kaffe och ärtsoppa och Tore som ansvarar för deltagarlistorna med stöd av Micke. I år hade vi inte längre tillgång till köket på kansliet vilket gjorde att Roland i år fick koka och förbereda allt hemma för att därefter transportera det till Fisksjöäng. Vilken insats! För Mastern innebär det också att vara tidigt på plats och titta till alla hinder som skall hoppas under dagen för att säkerställa att inget är fel eller på annat sätt gör att hindret är olämpligt att hoppa.

I år liksom tidigare år var det många nya ekipage och ett väldigt högt deltagande över hela säsongen. Förjakterna rids under 5 lördagar och successivt rids längre sträckor och hinder läggs till för att förbereda ryttarna för Hubertus. Under året var Micke Lindberg Master för fyra av förjakterna och Roger Johansen ansvarade för en förjakt. Pikörer under säsongen var Åsa Winther, Charlotta Mantell och Björn Beckman och och som Master of the Field red Björn Färestad hela säsongen.

Förjakterna avslutas med att vi intar Rolands goda ärtsoppa samt kaffe med kakor. En del ryttare svalkar sina hästar i Stora Värtan innan de lastas och ärtsoppan intas.

Lördagen den 29 oktober var det sedan dags för den 120:e Hubertusjakten.

Jakten inleddes med samling och korum av Livgardets tillförordnade regementspräst Gabriella Johansson som eskorterades av den mångårige jaktryttaren Beyron Johansson som dagen till ära körde vagn och sedan följde fältet under dagen. Master för Hubertusjakten var Micke Lindberg, Master of the Field var Björn Färestad och Pikörer var Åsa Winther och Fältrittklubbens ordförande Björn Beckman.

Efter korum och genomgång bar det iväg och efter ett antal språng kunde de 38 ryttare starka fältet ta en värdefull paus på Ryttarstadion där såväl kaffe som ärtsoppa serverades.

Efter tapten så bar det sedan av ut mot Gärdet och Södra Djurgården. Efter ett antal språng och galoppsträckor blev det sedan återigen tapt den här gången i Frisens park på Södra Djurgården. Du må tro att det är ett fasligt flängande för våra funktionärer att duka av och duka upp och snabbt förflytta sig till nya platser.

Efter den sista tapten red fältet åter tillbaka till Gärdet för det avslutande upploppet. För att få rida upploppet krävs det att man deltagit i två förjakter och sedan ha deltagit i Hubertusjakten och hoppat hindren och således inte varit åskådare och ridit förbi hindren.

Stämningen är spänd bland ryttarna när man ställer upp för upploppet och snabbast av alla var i år Ann-Marie Säberg på hästen Stampe som även vann Hubertusjakten 20115, nu var det dock så att det gäller inte bara att vara snabbast utan även fånga svansen och då Ann-Marie missade den i farten så blev det istället Stefan Rödjare som knep svansen och därigenom blev årets jaktvinnare! Stefan som red sin första Hubertusjakt i år var glad och fick ila hem för att förbereda talet till hästen!

Efter avslutad jakt och upplösning av fältet är det bråttom då det inte är alltför många timmar tills det är dags för samling på Kavallerimässen för den avslutande Hubertusbalen. Det gäller då att först som alltid ta hand om sin häst och utrustning och därefter ta hand om sig själv och svida om till bästa festmunderingen.

I år var vi 90 festdeltagare som samlades ett antal timmar efter avslutad jakt. Som traditionen bjuder så går jaktryttarna in i ett separat rum för att där rösta fram den kanske finaste utmärkelsen man kan få, nämligen årets jaktkamrat.

När middagen har kommit igång och den utsökta varmrätten avnjutits så är det då utdelning av medaljer till dels alla ryttare som fullföljt säsongen, dels till jaktvinnaren och sedan offentliggörs det vem som blivit årets jaktkamrat. För att kunna bli vald till årets jaktkamrat krävs att man ridit jaktsäsongen och även att man är medlem i Stockholms Fältrittklubb. I år vann Vera Johansson priset! Noterbart är även att vi i år delade ut en 25-årsplakett vilket innebär att man ridit 25 säsonger till Fältrittklubbens ordförande Björn Beckman, en imponerande prestation.

Festen fortsätter sedan och det dansas och pratas häst till långt in på småtimmarna innan det är dags att avsluta en mycket lång dag och sedan börja fundera på vad man nu skall göra på lördagarna innan säsongen åter är igång igen.

Vid pennan, Mikael Lindberg.

Uppdaterad: 21 MAJ 2018 09:25 Skribent: Jan Pallinder
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Stockholms FRK - Ridsport
Yvonne Frykfors, Lunda 28
17893 Drottningholm

Kontakt:
Tel: 086643194
E-post: kansliet@stockholmsf...