Hoppa till sidans innehåll

Hubertusjakten 2018


Hej alla Jaktvänner och de 36 Hubertusjaktdeltagarna!

Det var en Hubertusjakt som vi aldrig kommer att glömma.
Den var både fantastisk och fruktansvärd.

Fantastisk på det sätt som ni som red klarade av jakten genom alla olika miljöer och i alla de olika formationer som ni skapade under den 33 km långa banan varav 12 km i galopp. Fantastisk på det sätt som alla ställt upp under förberedelser, genomförande och slutligen under dramatiken på och efter upploppet. Och just detta med upploppet var det fruktansvärda, när fyra av våra jaktkamrater föll och två fick föras till sjukhus. I skrivande stund är alla hemma och kommer att bli helt återställda enligt de diagnoser de har. Vi får vara tacksamma för det och ta lärdom och förbättra det som kan förbättras.

Men låt oss börja från början och ta oss till Fisksjöäng där Samuels smäktande serenad fick fältet att formera sig för genomgång av vår eminente och mycket duktige Master Roger Johansen, samt lyssna till korum som hölls av vår egen präst Lisa Mobrand och därefter sjöng jaktfältet och den ungefär dubbelt så talrika publiken ”Härlig är jorden” så det hördes över hela ängen.

Sedan bar det av. Initialt med en publikfriande runda på Fisksjöäng som avslutades med defilering över det närmaste hindret samt avsked genom att hoppa vagnarna och så var var fältet på väg mot Universitetsängarna. Den vackra stocken och dikena tog sig fältet galant över och ingen rapport har nått skribenten om att det stiftats bekantskap med de flytande delarna av hindren. I ett behagligt tempo tog sig sedan fältet genom Liljansskogen för att komma till den välförtjänta rasten med Rolands ärtsoppa på Ryttis.

Sedan var det uppsittning och vidare utefter Vallhallavägen nu tillsammans med det otroligt vackra ekipaget ”Beyrons vagn” som förutom ändamålsenligt klädd kusk med grå hatt hade en lika snyggt klädd vagnsmedhjälpare. Efter att ha tagit ett ärovarv på Gärdet och där hoppat över ett antal hinder tog sig jaktfältet över till själva Djurgårdsön. Det mytomspunna ”vägarbeteshindret” forcerades och sedan bar det av till Frisens park där det hinder som upplevdes som högst var placerat på en liten kulle på fältet. Efter denna adrenalinkick var det dags för saft.

Därnäst tog sig jaktfältet till Gärdet och även nu med en vacker båge visade Master Roger Johansen upp jaktfältet för publiken, som var säkert dubbelt så stor som vid starten, och hoppade över parkbänkar och andra hinder som byggts. Det var vackert att se de bägge pikeurerna, Anna Fagrell och Sara Pickthall, ha sådan kolla på sina positioner och följa med i banan så naturligt för att resolut följas upp av Master of the Field Björn Färestad i en ändamålsenligt röd rock. Envisa rykten gör dock gällande att Björn har ett par innestående whiskeys att inhämta då det under Hubertusjakten kan ha varit ryttare i fältet som passerade honom för en bråkdel av sekund för att snabbt återgå till sin plats i fältet.

Slutligen startades upploppet och efter galanta hopp över de två hindren och som klar segrare med rävsvansen i högsta hugg kom Stefan Rödjare fram ur fältet. Ett värdigt vinnande ekipage som varit med på nästan alla förjakterna.

Efter all dramatik på upploppet var det ändå en trevlig Hubertusbal på K1, då vi alla visste att våra fyra jaktkamrater skulle bli helt återställda. Två var rentutav med på själva balen!

Stort TACK till alla ryttare och grooms, funktionärer och frivilliga, publik och anhöriga för denna jaktsäsong 2018 som nu är till ända. Vi tar lärdomar, bygger nya och förbättrar gamla hinder, tränar oss själva och våra hästar, laddar energi och mer erfarenheter, allt för att komma tillbaka till Hubertusjakten 2019, som lär bli något alldeles speciellt.

Jaktsektionen SFK

Bilder:
Stefan Rödjare var den absolute vinnaren av Hubertusjakten 2018.

I harmoniskt tempo förde Master Roger Johansen sitt jaktfält genom skogar och ängar på en total 33 km lång Hubertusjakt.

Andäktigt står fältet med Master i spetsen och lyssnar på vår egen fina präst Lisa Mobrand när hon håller korum.

Ingen jakt utan ljudet av trumpetsignaler och melodier som framförs av vår förträfflige Samuel Wrackefeldt

Uppdaterad: 12 NOV 2018 18:29 Skribent: Ingrid Hammarlund
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Stockholms FRK - Ridsport
Yvonne Frykfors, Lunda 28
17893 Drottningholm

Kontakt:
Tel: 086643194
E-post: kansliet@stockholmsf...