Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Intervju med Andrea Östlund


Nyligen avslutade en av SFKs medlemmar, Andrea Östlund, en årslång utbildningssatsning för unga ryttare arrangerad av Stockholms Läns Ridsportförbund. Andrea, som är 15 år, tävlar i hoppning och har idag tre hästar.

Berätta mer, vad innebär Unga Ryttare?

Stockholms Läns Ridsportförbunds satsning på unga ryttare är ett program för att utveckla ambitiösa ryttare inom flera av ridsportens discipliner. Totalt var det 25 hopp-, dressyr-, fälttävlans- och galoppryttare mellan 14 och 20 år som deltog i programmet under 2018.

Och vad gjorde ni?

Vi träffades totalt ett tiotal gånger – hela helger, en dag eller bara en eftermiddag – och fick lära oss mer om allt från hur man planerar sin egen fysiska och mentala träning till hästens foder och sjukdomar. Vissa föredragshållare var återkommande men sedan fick vi också träffa flera experter inom olika områden. Till vissa av träffarna fick vi även ta med en förälder, tränare eller annan vuxen som hjälper oss i våra satsningar.

Vad är det du framför allt kommer att komma ihåg?

Att vi ryttare är idrottare och att det är många pusselbitar som måste finnas på plats för att både ryttare och ekipaget som helhet ska kunna utvecklas och gå långt. Programmet inleddes med en helg på Bosön och just den fysiska och mentala träningen återkom vi till många gånger under året. Sedan var fördjupningstillfällena med hovslagare, veterinär och foderexpert jätteintressanta. Kanske lite mer information än man kan ta till sig på en gång men ett bra sätt att få en förståelse för hur viktiga alla bitar kring hästen är.

Vad är det mest konkreta du fått med dig?

Jag har blivit bättre på att träna själv, det gör jag för att min egen fysik inte ska riskera att begränsa mig utan jag ska kunna fokusera på att utveckla hästen och min ridning. Jag har också stor nytta av de mentala träningsverktyg jag lärt mig mer om, bl a visualisering, som jag tillämpar i samband med tävlingar.

Sedan är det flera från programmet jag kommer att hålla kontakten med. Det  har varit roligt att träffa andra som precis som jag lägger jättemycket tid på sina hästar och sin idrott. Vi har haft riktigt kul ihop och jag hoppas att vi hittar sätt att fortsätta ses hela gänget.

Tycker du att fler ska försöka gå programmet?

Ja, absolut. Det har verkligen varit jättebra ordnat, lärorikt och roligt.

Avslutningsvis, vilka är dina mål framöver med din ridning?

Under det kommande året är mitt mål att tävla med stabila resultat på 130-nivå men också att matcha fram min nya 5-åring. Jag är jättetaggad inför våren.

Mer om Stockholms Läns Ridsportförbunds satsning på Unga Ryttare: http://www.ridsport.se/Distriktssajter/Stockholm/Utbildning/UngaRyttare/

Mer om Andrea och de andra deltagarna 2018: http://www.ridsport.se/Distriktssajter/Stockholm/Utbildning/UngaRyttare/Satsningpaungaryttare2018/Deltagare/

 

Uppdaterad: 28 JAN 2019 19:29 Skribent: Ingrid Hammarlund
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Stockholms FRK - Ridsport
Yvonne Frykfors, Lunda 28
17893 Drottningholm

Kontakt:
Tel: 086643194
E-post: kansliet@stockholmsf...